Provincie Groningen

Als u van grote pretparken houdt, moet u niet in Groningen zijn. Ook niet als u zich graag in grote massa’s mensen bevindt. En helemaal niet als u van filerijden houdt. In de provincie Groningen hebben we dat allemaal niet en wij vinden juist daarom dat er niets boven Groningen gaat. In Groningen kunt u genieten van rust, ruimte en schone lucht. Van wind, water en uitgestrekte landerijen. Afgewisseld met lieflijke Wierdendorpen, statige boerderijen en borgen en eeuwenoude kerken. En dan is er natuurlijk de stad Groningen, dat bruisende uitgaans- en koopcentrum van het Noorden, een attractie op zich. Groningen is een ideale vakantieprovincie voor sportieve mensen (water), voor mensen die meer van ontspanning houden (kuurcentrum) en voor cultuurminnaars (musea, orgels, monumenten).

Vaarwater

Op de meren in de provincie Groningen kan naar hartelust gevaren of gesurfd worden. De zwemwaterkwaliteit is er over het algemeen uitstekend en u hoeft aan de waterkant niet te knokken voor een plekje om te relaxen. Door de hele provincie stroomt ruim 850 kilometer vaarwater, uitermate geschikt voor de kanosport en voor kleine motorjachten. Vele watersportliefhebbers hebben inmiddels hun weg naar Groningen gevonden. Want ook op het water in Groningen komt geen filevorming voor!

Borgen en Boerderijen

De Groninger Ommelanden staan bekend om hun grote kasteelboerderijen. De mooiste staan in Bellingwolde en naaste omgeving, in het zuidoosten van de provincie. Ze herinneren aan het rijke verleden, toen de boeren nog grootgrondbezitters waren. Ook de Groninger borgen, waar vroeger de landadel woonde, zijn de moeite van het bekijken waard. Enkele zijn ingericht als museum, zoals de Menkemaborg in Uithuizen, de borg Verhildersum in Leens en de Fraeylemaborg in Slochteren.

Bossen en Heidevelden

In Zuidoost Groningen zijn uitgestrekte bossen en heidevelden! Als uitloper van de Hondsrug en tevens stroomdallandschap van de Ruiten A maken van dit deel van Groningen uniek.

Bossen en heidevelden

Bruisende Stad

De stad Groningen met als middelpunt de 97-meter hoge Martinitoren, is een attractie op zich. Met duizenden studenten als inwoner heeft Groningen een gezellige, bruisende binnenstad, met zo’n driehonderd kroegen en restaurants. Op mooie dagen en avonden zijn de terrassen in de binnenstad bomvol. Groningen is een stad waar ook op cultureel gebied veel plaatsvindt.
Voor een wandeling langs monumenten en hofjes kunt u het beste bij de VVV een stadswandeling halen. Vanaf het water tijdens een rondvaart ziet de Hanzestad er heel anders uit. En wilt u het allemaal van bovenaf bekijken, dat kan ook: de Martinitoren is het hele jaar geopend voor beklimming.

Er gaat niets boven Groningen

Musea

Wist u dat men in de Middeleeuwen een afgeplatte glazen bol gebruikte om kleding te strijken? In het kleinste museum van Nederland, het Strijkijzermuseum in Noordbroek kunt u de geschiedenis van het strijken en alles wat daar mee te maken heeft bewonderen. De provincie Groningen kent vele van deze kleine musea, zoals het Kinderwagen museum, het Naaimachinemuseum, het Theemuseum of het Zadelmakerijmuseum. 
Het Groninger museum is vanwege zijn uitzonderlijke vormgeving wereldberoemd. De geschiedenis van de Veenkoloniën wordt kundig uitgebeeld in het Veenkoloniaal museum in Veendam. Het Museum Klooster in Ter Apel is een museum voor religieuze kunst en kerkelijke geschiedenis. De spanning van de tachtigjarige oorlog kunt u beleven in het Museum Slag Bij Heiligerlee. Tegenover het Museum Slag bij Heiligerlee ligt het Klokkengieterijmuseum. U ziet hier alles over de ontstaansgeschiedenis van klokken en de productie ervan.

Dagattracties

Wie kent niet het zeehondenopvangcentrum in Pieterburen, waar zieke en verzwakte zeehondjes liefdevol verpleegd worden, totdat ze sterk genoeg zijn om weer in de zee uitgezet te worden? Als u na een bezoek aan de zeehondjes nog niet uitgekeken bent op het leven in de zee dan kunt u terecht in het Aquariom in Delfzijl. Hier vindt u een zeeaquarium, een maritiem museum, een schelpenexpositie en speciaal voor de kinderen een verkeerspark. Even buiten Lauwersoog vindt u de Expo-zee, een centrum voor recreatie en educatie voor Lauwerszee en Waddengebied. Er is onder andere een waddenbassin met 180.000 liter water en een dia-panoramashow. Een andere drukbezochte attractie is het vestingdorp Bourtange, in het zuidoosten van Groningen. Dit dorp is geheel gereconstrueerd naar de tijd van 1742, toen de vesting haar grootste omvang had bereikt. U kunt er wandelen over de vestingwallen en er zijn diverse attracties te bezoeken. In het Westerkwartier ligt het landgoed Nienoord in Leek, waar voor jong en oud veel te beleven valt.

In de tuinen en kassen van de Hortus Haren waant u zich op wereldreis. Het tropische regenwoud met fraaie exotische bomen, het woestijngebied met metershoge cactussen, thematuinen zoals de bamboe- en grassentuin, de watertuin en de rozentuin. In het insektarium staat u oog in oog met schorpioenen, sprinkhanen en vogelspinnen. En niet te vergeten: Het Verborgen Rijk van Ming. Een natuurgetrouwe replica van een chinese tuin uit de Ming dynastie.

Van Lauwerszee tot Dollard tou, 
Van Drenthe tot aan ‘t Wad, 
Doar gruit, doar bluit ain wonderland, 
Rondom ain wondre stad. 
Ain pronkjewail in golden raand Is Grönnen, 
Stad en Ommelaand; 
Ain pronkjewail in golden raand 
Is Stad en Ommelaand!

Doar broest de zee, doar hoelt de wind, 
Doar soest ‘t aan diek en wad, 
Moar rustig waarkt en wuilt het volk, 
Het volk van Loug en Stad. 
Ain pronkjewail in golden raand Is Grönnen, 
Stad en Ommelaand; 
Ain pronkjewail in golden raand 
Is Stad en Ommelaand!